Οικολογία
Κ. Ιγγλέζη:
Ολόκληρη η Χαλκιδική πωλείται
σε τιμές προσφοράς !!!!!!!!!!
Την Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την πολύπαθη Χαλκιδική και συγκεκριμένα περιοχές που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση αλλά και αυτές που ήδη έχουν ιδιωτικοποιηθεί διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά τι σημαίνει "ανάπτυξη με κάθε κόστος".
Γκέτο πλουσίων κινδυνεύει να γίνει η Χαλκιδική σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Όσα βουνά, χωριά και παραλίες δεν καταστραφούν από τις επιπτώσεις των επιχειρούμενων εξορύξεων χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική θα πωληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη δεκάδες παραλίες -επίγειοι παράδεισοι- έχουν μπει στην μαύρη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για να δοθούν σε ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες και πολυεθνικά hedge funds μέσα από την δημιουργία de facto καταστάσεων που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό των "κοινών θνητών" από την ίδια τους τη γη. Το ΤΑΙΠΕΔ εκτός από την πώληση δημόσιας γης έχει διασφαλίσει μέσω ρυθμίσεων την παραβίαση συνταγματικών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, την απρόσκοπτη δόμηση και το μπάζωμα παραλιών αλλά και την αποτροπή των αντιδρώντων από το δικαστικό μπλοκάρισμα ξεπουλήματος της δημόσιας γης. Για τους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες το παιχνίδι είναι "μονά ζυγά κερδίζεις" την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι θα αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς και θα μπορούν να βλέπουν την θάλασσα και τα δάση τους μόνο με κιάλια.
Την Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη και Κ. Ιγγλέζη που συνοδευόμενες από τον γραμματέα της Ν.Ε Χαλκιδικής, Κ. Γκοντίνο, τον περιφερειακό σύμβουλο Χαλκιδικής, Λ. Τόσκα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής επισκέφθηκαν την πολύπαθη Χαλκιδική και συγκεκριμένα περιοχές που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση αλλά και αυτές που ήδη έχουν ιδιωτικοποιηθεί διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά τι σημαίνει "ανάπτυξη με κάθε κόστος".
Στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής υπάρχει μια παραλία που λέγεται Σαχάρα επειδή ήταν γεμάτη από φυσικές αμμοθίνες οι οποίες συγκροτούσαν ένα μαγευτικό τοπίο προσβάσιμο σε πολύ λίγη ώρα από την Θεσσαλονίκη. Η παραλία αυτή 44 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει παραλιακό μέτωπο έκτασης 925 m, ανήκει πλέον σε έναν πολύ γνωστό στην περιοχή ιδιώτη ο οποίος στην κατοχή του έχει πολλά μπιτσόμπαρα σε διπλανά χωριά της Χαλκιδικής. Ο ιδιώτης λοιπόν αυτός αγόρασε την έκταση αυτή για την εξευτελιστική τιμή των 2 εκ. ευρώ (προς το παρόν έχει δώσει 500 χιλ.) και έχει αρχίσει να την μπαζώνει καταστρέφοντας σχεδόν όλες τις αμμοθίνες οι οποίες συνιστούν φυσικό φρούριο προστασίας του αιγιαλού και προστατεύονται ακόμη από το Σύνταγμα. Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης) έχουν ήδη καταθέσει καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500τμ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρονται ακόμη στο γεγονός ότι οι όροι δόμησης αγνοούνται και αγνοούν όπως φαίνεται την ύπαρξη ενός ολόκληρου ρέματος το οποίο απουσιάζει (!) από την μελέτη αλλά και παραβιάσεις του νόμου περί βιοποικιλότητας κ.α.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική ομάδα "Σαχάρα", που προσπαθεί να ενεργοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, η καταπάτηση της Σαχάρα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με την συμβολή και του δήμου ο οποίος "φύτεψε" στο παρελθόν ένα μεγάλο μπιτσόμπαρο στην παραλία και στη συνέχεια με το ΤΑΙΠΕΔ που πούλησε την μύτη της Σαχάρας (τα 44 στρέμματα) αποκλείοντας ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση σε έναν ολόκληρο οικισμό κατοίκων και παραθεριστών στο κομμάτι αυτό της παραλίας. Τέλος μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί ένα πολύ μεγαλύτερο παραθαλάσσιο κομμάτι γης 410 στρεμμάτων δίπλα από την πωληθείσα έκταση (γνωστό και ως μεγάλη Σαχάρα) για το οποίο διαρρέουν μεγαλόπνοα αναπτυξιακά σχέδια με παρόμοια κατάληξη (αγορά από hedge funds κ.α). Η ανοχή εξάλλου στην υποβάθμιση του δυστυχώς και από τους ντόπιους (ανεξέλεγκτη λειτουργία beach bars και όχι μόνο) είναι η καλύτερη συνταγή για την οριστική και ουσιαστική ακύρωση της έννοιας του δημόσιου αιγιαλού.
Στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής εδώ και δεκαετίες ένας μεγαλοεπιχειρηματίας έχει δημιουργήσει μια μονοκρατορία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων οικοδομώντας πρώην δημόσιες δασικές εκτάσεις γης (4.000 στρέμματα)οι οποίες του παραχωρήθηκαν πριν την χούντα από την Μονή Σταυρονικήτα. Στον εν λόγω επιχειρηματία παραχωρήθηκαν τότε και 750 στρέμματα γης δίπλα στις φυλακές Κασσάνδρας (περιλαμβάνουν και τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου του Σάνη) με την προϋπόθεση ανταλλαγής 1650 στρεμμάτων δάσους, η οποία δεν έγινε ποτέ με το Δημόσιο να παραιτείται ουσιαστικά των δικαιωμάτων του. Στόχος του επιχειρηματία ήταν εδώ και χρόνια να χτίσει γήπεδο γκόλφ εντός του υδροβιότοπου που υπάρχει δίπλα στην έκταση αυτή, σχέδιο το οποίο σταμάτησε μετά από πολύμηνο αγώνα των κατοίκων με επικεφαλής τον Θεολόγη Καραδήμο πρώην κοινοτάρχη της περιοχής. Ο υδροβιότοπος εντάχθηκε στην συνέχεια στην συνθήκη Ramsar και γλίτωσε από την καταστροφή.
Τις ορέξεις του επιχειρηματία σκοπεύει να ικανοποιήσει σήμερα η κυβέρνηση μεταβιβάζοντας στο ΤΑΙΠΕΔ δύο αγροκτήματα συνολικής έκτασης 900 στρεμμάτων που ανήκουν στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας (βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία) και καλλιεργούνται από τους κρατούμενους οι οποίοι με τον τρόπο αυτό καλύπτουν ανάγκες δικές τους και άλλων φυλακών της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο αγροκτήματα πρόκειται να παραχωρηθούν στον μεγιστάνα της περιοχής για την δημιουργία κατασκευή γηπέδου γκόλφ, μιας ιδιαίτερα υδροβόρας κατασκευής σε μια περιοχή που αρμόδιοι φορείς συνομολογούν ότι πάσχει από έλλειψη νερού.
Να σημειωθεί ακόμη ότι οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας συνιστούν έναν πολύ πρωτοποριακό θεσμό για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας που αντιστρατεύεται την λογική των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ`)-απομόνωσης κ.α. Στις φυλακές αυτές λειτουργεί ποιμνιοστάσιο, φανοποιείο, τυροκομείο κ.α. ενώ στα δύο αγροκτήματα τα οποία θα δοθούν προς πώληση περιλαμβάνονται εκτάσεις ελαιόδεντρων και δύο γεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό στην περιοχή. Όλα αυτά φυσικά θα καταστραφούν αν υλοποιηθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και μαζί θα αλλάξει και ο χαρακτήρας των φυλακών (ανοιχτού τύπου). Το σχέδιο αυτό βρίσκει αντίθετο τόσο τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής, τον διευθυντή της φυλακής και προφανώς μερίδα κατοίκων από τη Νέα Φώκια που εδώ και καιρό συνειδητοποιούν την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού all inclusive στην περιοχή της. Ήδη για να πλησιάσεις τον αιγιαλό στην περιοχή των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων πρέπει να πληρώσεις 20 ευρώ το πάρκινγκ.
"Μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας με υψηλό γεωθερμικό πεδίο δίπλα στον υδροβιότοπο με 450 υπεραιωνόβιες ελιές θα χαθεί οριστικά" μας λέει ο Θεολόγης Καραδήμος που κοντά στα 70 συνεχίζει να σηκώνει ψηλά την σημαία του αγώνα. Ο ίδιος προσθέτει: "Θα μπορούν πλέον να ελέγχουν όλο το παραλιακό μέτωπο κλείνοντας όλες τις ελεύθερες εισόδους"." Η Κασσάνδρα έχει ήδη υπερδομηθεί, πόσο ακόμα, τι θα απομείνει μετά;" διερωτάται σχετικά με τα σχέδια πώλησης των δύο αγροτεμαχίων.
53.000 στρέμματα στην Σιθωνία παραμένουν
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Ιερισσό. Την Ιερισσό και τα γύρω χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής δεν τα έχει βάλει στο μάτι μόνο η Ελληνικός Χρυσός αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ . Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, όπως φαίνεται, ό,τι δεν καταστραφεί από τις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού να πουληθεί στην λογική "bussiness as usual". Σε ελάχιστη απόσταση από την Ιερισσό δύο πανέμορφες παραλίες 231 στρέμματα και 134 αντίστοιχα ( η μία είναι τα γνωστά Πευκάκια) θα πωληθεί για να γίνει.....spa resort, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ
Στην Ιερισσό πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση όπου η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη από κοινού με την τοπική βουλευτή Κ. Ιγγλέζη έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αξιοποιεί περιοχές όπως διαδίδει η κυβέρνηση αλλά ξεπουλάει. Αυτός είναι και ο μοναδικός του ρόλος. Δεν ενδιαφέρεται αν εντός των προς πώληση εκτάσεων βρίσκονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα. Όλα αυτά τα παίρνει "προίκα" ο ιδιώτης. Από την στιγμή της ηλεκτρονικής πώλησης μέσω πλειστηριασμού και εντός δέκα ημερών τα χρήματα που κατατίθενται από τον ιδιώτη πρέπει να τοποθετηθούν στον ειδικό λογαριασμό ο οποίος έχει δημιουργηθεί για την αποπλήρωση του χρέους της χώρας (425 δις) προς τους δανειστές. Να σημειωθεί ότι η κοστολόγηση των προς πώληση εκτάσεων στην Ελλάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε από την τιμή των 50 δις, τώρα έχει φτάσει στα 20 δις και μάλλον θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά με την σκόπιμη υποτίμηση της αξίας των δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων . Δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης- ανεκτίμητης αξίας- ξεπουλιούνται στην κυριολεξία για ψίχουλα προκειμένου να καλυφθεί ένα ελάχιστο ποσοστό του χρέους της χώρας.
Επιπλέον ρυθμίσεις που προβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και νόμοι που πέρασαν τα τελευταία μνημονιακά χρόνια (π.χ. άρθρο 3 του Νόμου 4072) ορίζουν ότι στις πωληθείσες εκτάσεις ισχύουν όροι ιδιωτικής πολεοδόμησης και χωροταξίας, ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους "επενδυτές" να χτίσουν δύο φορές παραπάνω απ΄ότι θα ίσχυε με όρους δημόσιας χωροταξίας και δόμησης. Ανεξαρτήτως τι προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο της κάθε περιοχής ο τρόπος που δομούνται οι παραλίες και οι δασικές εκτάσεις γίνεται σε συνεννόηση με αυτούς που το αγόρασαν οι οποίοι δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν το 50% σε κοινόχρηστη γη όπως ίσχυε παλαιότερα. Τέλος μέσω των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργούνται πολίτες δύο κατηγοριών. Και αυτό γιατί πέρα από το γεγονός ότι ο επενδυτής αγοράζει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή των μη παραλιακών ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες αλλά και γιατί απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας σχετικά με την προσβολή του ιδιοκτησιακού του καθεστώς νομικά. Δηλαδή στην περίπτωση που στην πωληθείσα έκταση βρίσκονται αμφισβητούμενες από ιδιώτες εκτάσεις, αυτοί δεν μπορούν να σταματήσουν την πώληση με ασφαλιστικά μέτρα. Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει την δυνατότητα στον επενδυτή να χτίσει και όταν κάποια στιγμή μετά από χρόνια ολοκληρωθεί η δίκη και εκδοθεί η απόφαση τότε το κράτος υποχρεούται να αποζημιώσει τον ιδιώτη και όχι ο "επενδυτής" που έχει καταπατήσει την έκτασή του.
Ν. Βαλαβάνη: Πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να αγωνισθούν για τον τόπο τους
“Στην μικρή περιοδεία που κάναμε σήμερα στη Χαλκιδική, είδαμε με τα μάτια μας αυτό που δεν μπορεί να δει κανείς στα ΦΕΚ πώλησης δημόσιων εκτάσεων μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Είδαμε στην πραγματικότητα το έγκλημα που συντελείται από αυτή την πολιτική: τεράστιες εκτάσεις γης και παραλιών πωλούνται σε ιδιώτες ή κερδοσκοπικά funds σε πραγματικά εξευτελιστικό αντίτιμο, προκαλώντας μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές και στερώντας από τους πολίτες περιοχές “ανάσες” για καλύτερη ζωή" δήλωσε μεταξύ άλλων η Ν. Βαλαβάνη συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση με την "μικρή και μεγάλη Σαχάρα" συνιστά προάγγελο του τι θα συμβεί στα 168 παραλιακά οικόπεδα έκτασης 770.000 στρεμμάτων που πέρασαν μέχρι στιγμής στο ΤΑΙΠΕΔ. "Το νομοσχέδιο που κυοφορείται για τον αιγιαλό θα φροντίσει στα 50 μέτρα της παραλίας να γίνονται νομικά "σημεία και τέρατα" που επιτρέπεται να γίνουν στα παραθαλάσσια οικόπεδα" πρόσθεσε.
"Αξίζει τον κόπο να βοηθήσουμε τους κατοίκους των οποίων οι περιοχές ιδιωτικοποιούνται να καταλάβουν πως το προσωπικό τους συμφέρον συνδέεται με το δημόσιο και να παλέψουν να μην κλείσει το παραλιακό μέτωπο πρώτα απ`όλα απέναντι στους ίδιους, να μην γίνουν οι παραλίες γκέτο πλουσίων και κυρίως να μην επέλθει περιβαλλοντική καταστροφή που κάποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Αριστεράς δεν μπορέσει να αποκαταστήσει" συμπλήρωσε η Ν. Βαλαβάνη.
Κ. Ιγγλέζη: Ολόκληρη η Χαλκιδική πωλείται σε τιμές προσφοράς
"Στην Χαλκιδική έχει μπει μια ταμπέλα που γράφει πωλείται. Στην ουσία ξεπουλιούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα παραλίες από την Καλλικράτεια, την Κασσάνδρα, το Παλιούρι, όλη η Σιθωνία μέχρι και την Ιερισσό. Το μόνο που έχει μείνει έξω από την λίστα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η έκταση που έχει πουληθεί χρόνια πριν στην Ελληνικός Χρυσός για να καταστραφεί από τις εξορύξεις...." κατέληξε η βουλευτής Χαλκιδικής καλώντας τους πολίτες να σταματήσουν το πολλαπλό έγκλημα που συντελείται σε μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα.
- δείτε στο: http://left.gr/news/odoiporiko-sti-halkidiki-taiped-xepoylaei-oi-ependytes-kanoyn-parti#sthash.4Zh3WU8C.G51pb3vn.dpuf
Γκέτο πλουσίων κινδυνεύει να γίνει η Χαλκιδική σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Όσα βουνά, χωριά και παραλίες δεν καταστραφούν από τις επιπτώσεις των επιχειρούμενων εξορύξεων χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική θα πωληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη δεκάδες παραλίες -επίγειοι παράδεισοι- έχουν μπει στην μαύρη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για να δοθούν σε ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες και πολυεθνικά hedge funds μέσα από την δημιουργία de facto καταστάσεων που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό των "κοινών θνητών" από την ίδια τους τη γη. Το ΤΑΙΠΕΔ εκτός από την πώληση δημόσιας γης έχει διασφαλίσει μέσω ρυθμίσεων την παραβίαση συνταγματικών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, την απρόσκοπτη δόμηση και το μπάζωμα παραλιών αλλά και την αποτροπή των αντιδρώντων από το δικαστικό μπλοκάρισμα ξεπουλήματος της δημόσιας γης. Για τους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες το παιχνίδι είναι "μονά ζυγά κερδίζεις" την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι θα αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς και θα μπορούν να βλέπουν την θάλασσα και τα δάση τους μόνο με κιάλια.
Την Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη και Κ. Ιγγλέζη που συνοδευόμενες από τον γραμματέα της Ν.Ε Χαλκιδικής, Κ. Γκοντίνο, τον περιφερειακό σύμβουλο Χαλκιδικής, Λ. Τόσκα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής επισκέφθηκαν την πολύπαθη Χαλκιδική και συγκεκριμένα περιοχές που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση αλλά και αυτές που ήδη έχουν ιδιωτικοποιηθεί διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά τι σημαίνει "ανάπτυξη με κάθε κόστος".
Πωλήθηκε ήδη η "μικρή Σαχάρα"
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική ομάδα "Σαχάρα", που προσπαθεί να ενεργοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, η καταπάτηση της Σαχάρα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με την συμβολή και του δήμου ο οποίος "φύτεψε" στο παρελθόν ένα μεγάλο μπιτσόμπαρο στην παραλία και στη συνέχεια με το ΤΑΙΠΕΔ που πούλησε την μύτη της Σαχάρας (τα 44 στρέμματα) αποκλείοντας ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση σε έναν ολόκληρο οικισμό κατοίκων και παραθεριστών στο κομμάτι αυτό της παραλίας. Τέλος μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί ένα πολύ μεγαλύτερο παραθαλάσσιο κομμάτι γης 410 στρεμμάτων δίπλα από την πωληθείσα έκταση (γνωστό και ως μεγάλη Σαχάρα) για το οποίο διαρρέουν μεγαλόπνοα αναπτυξιακά σχέδια με παρόμοια κατάληξη (αγορά από hedge funds κ.α). Η ανοχή εξάλλου στην υποβάθμιση του δυστυχώς και από τους ντόπιους (ανεξέλεγκτη λειτουργία beach bars και όχι μόνο) είναι η καλύτερη συνταγή για την οριστική και ουσιαστική ακύρωση της έννοιας του δημόσιου αιγιαλού.
.
Αγροτεμάχια των φυλακών Κασσάνδρας θα γίνουν......γήπεδο γκόλφ
- δείτε: http://left.gr/news/odoiporiko-sti-halkidiki-taiped-xepoylaei-oi-ependytes-kanoyn-parti#sthash.4Zh3WU8C.G51pb3vn.dpufΣτην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής εδώ και δεκαετίες ένας μεγαλοεπιχειρηματίας έχει δημιουργήσει μια μονοκρατορία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων οικοδομώντας πρώην δημόσιες δασικές εκτάσεις γης (4.000 στρέμματα)οι οποίες του παραχωρήθηκαν πριν την χούντα από την Μονή Σταυρονικήτα. Στον εν λόγω επιχειρηματία παραχωρήθηκαν τότε και 750 στρέμματα γης δίπλα στις φυλακές Κασσάνδρας (περιλαμβάνουν και τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου του Σάνη) με την προϋπόθεση ανταλλαγής 1650 στρεμμάτων δάσους, η οποία δεν έγινε ποτέ με το Δημόσιο να παραιτείται ουσιαστικά των δικαιωμάτων του. Στόχος του επιχειρηματία ήταν εδώ και χρόνια να χτίσει γήπεδο γκόλφ εντός του υδροβιότοπου που υπάρχει δίπλα στην έκταση αυτή, σχέδιο το οποίο σταμάτησε μετά από πολύμηνο αγώνα των κατοίκων με επικεφαλής τον Θεολόγη Καραδήμο πρώην κοινοτάρχη της περιοχής. Ο υδροβιότοπος εντάχθηκε στην συνέχεια στην συνθήκη Ramsar και γλίτωσε από την καταστροφή.
Τις ορέξεις του επιχειρηματία σκοπεύει να ικανοποιήσει σήμερα η κυβέρνηση μεταβιβάζοντας στο ΤΑΙΠΕΔ δύο αγροκτήματα συνολικής έκτασης 900 στρεμμάτων που ανήκουν στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας (βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία) και καλλιεργούνται από τους κρατούμενους οι οποίοι με τον τρόπο αυτό καλύπτουν ανάγκες δικές τους και άλλων φυλακών της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο αγροκτήματα πρόκειται να παραχωρηθούν στον μεγιστάνα της περιοχής για την δημιουργία κατασκευή γηπέδου γκόλφ, μιας ιδιαίτερα υδροβόρας κατασκευής σε μια περιοχή που αρμόδιοι φορείς συνομολογούν ότι πάσχει από έλλειψη νερού.
Να σημειωθεί ακόμη ότι οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας συνιστούν έναν πολύ πρωτοποριακό θεσμό για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας που αντιστρατεύεται την λογική των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ`)-απομόνωσης κ.α. Στις φυλακές αυτές λειτουργεί ποιμνιοστάσιο, φανοποιείο, τυροκομείο κ.α. ενώ στα δύο αγροκτήματα τα οποία θα δοθούν προς πώληση περιλαμβάνονται εκτάσεις ελαιόδεντρων και δύο γεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό στην περιοχή. Όλα αυτά φυσικά θα καταστραφούν αν υλοποιηθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και μαζί θα αλλάξει και ο χαρακτήρας των φυλακών (ανοιχτού τύπου). Το σχέδιο αυτό βρίσκει αντίθετο τόσο τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής, τον διευθυντή της φυλακής και προφανώς μερίδα κατοίκων από τη Νέα Φώκια που εδώ και καιρό συνειδητοποιούν την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού all inclusive στην περιοχή της. Ήδη για να πλησιάσεις τον αιγιαλό στην περιοχή των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων πρέπει να πληρώσεις 20 ευρώ το πάρκινγκ.
"Μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας με υψηλό γεωθερμικό πεδίο δίπλα στον υδροβιότοπο με 450 υπεραιωνόβιες ελιές θα χαθεί οριστικά" μας λέει ο Θεολόγης Καραδήμος που κοντά στα 70 συνεχίζει να σηκώνει ψηλά την σημαία του αγώνα. Ο ίδιος προσθέτει: "Θα μπορούν πλέον να ελέγχουν όλο το παραλιακό μέτωπο κλείνοντας όλες τις ελεύθερες εισόδους"." Η Κασσάνδρα έχει ήδη υπερδομηθεί, πόσο ακόμα, τι θα απομείνει μετά;" διερωτάται σχετικά με τα σχέδια πώλησης των δύο αγροτεμαχίων.
53.000 στρέμματα στην Σιθωνία παραμένουν
….στα χέρια του Βαρδινογιάννη
Φεύγοντας από τις φυλακές της Κασσάνδρας περάσαμε από λιβάδια με ηλιόσπορους και μέσα από τα παραθαλάσσια χωριουδάκια της Σιθωνίας φτάσαμε στον Αγ. Νικόλαο. Εκεί κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγ. Νικολάου είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε αίθουσα του δήμου προκειμένου να ενημερώσουν για το γεγονός ότι ολόκληρη περιοχή της Σιθωνίας με διάφορους τρόπους απειλείται τόσο από τον έλληνα κροίσο Βαρδινογιάννη όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρώτη ιστορία είναι πολύ παλιά -ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της περιόδου της χούντας- με την οποία δυστυχώς μεγάλωσαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Το 1972 η τότε κυβέρνηση Μαρκεζίνη αναγνωρίζει την πώληση μίας έκτασης 53.000 στρεμμάτων δάσους από την Μονή Ξενοφώντος -που με τα γνωστά επιχειρήματα της δήθεν ύπαρξης χρυσόβουλων διεκδικούσε την ιδιοκτησία τους- στην ΣΕΚΑ του Βαρδινογιάννη. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, 15.000 περίπου στρέμματα που ανήκουν στους κατοίκους και τα νησάκια της Βουρβουρού. Μετά την πτώση της χούντας η παραχώρηση ανακαλείται από το Δημόσιο χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει ακυρωθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας της έκτασης αυτής στον Βαρδινογιάννη ο οποίος συνεχίζει να την καταχωρεί στα περιουσιακά του στοιχεία! Το Δημόσιο άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση αυτή τα τελευταία χρόνια με πολλές δικαστικές διαμάχες να έχουν μεσολαβήσει και οι οποίες, όμως, αφορούσαν το τυπικό σκέλος της υπόθεσης και όχι την ουσία. Η μεγάλη μάχη για τους κατοίκους της περιοχής θα δοθεί στις 17 Σεπτεμβρίου μέρα όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει το δικαστήριο σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης αυτής. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον γνωστό έλληνα κροίσο, διεκδικητής της τεράστιας αυτής έκτασης είναι και η Μονή Σίμωνος Πέτρα η οποία ισχυρίζεται ότι της ανήκουν 30.000 στρέμματα....Αξιοσημείωτο είναι ότι η τεράστια αυτή έκταση δημόσιας γης που δεν μπορεί φυσικά να κοστολογηθεί δόθηκε επί χούντας στην ΣΕΚΑ για 1.000 δραχμές ανα στρέμμα!!
Στο σφυρί δεκάδες παραλίες στην Σιθωνία
Ό,τι δεν ανήκει στην Ελληνικός Χρυσός
Φεύγοντας από τις φυλακές της Κασσάνδρας περάσαμε από λιβάδια με ηλιόσπορους και μέσα από τα παραθαλάσσια χωριουδάκια της Σιθωνίας φτάσαμε στον Αγ. Νικόλαο. Εκεί κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγ. Νικολάου είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε αίθουσα του δήμου προκειμένου να ενημερώσουν για το γεγονός ότι ολόκληρη περιοχή της Σιθωνίας με διάφορους τρόπους απειλείται τόσο από τον έλληνα κροίσο Βαρδινογιάννη όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρώτη ιστορία είναι πολύ παλιά -ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της περιόδου της χούντας- με την οποία δυστυχώς μεγάλωσαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Το 1972 η τότε κυβέρνηση Μαρκεζίνη αναγνωρίζει την πώληση μίας έκτασης 53.000 στρεμμάτων δάσους από την Μονή Ξενοφώντος -που με τα γνωστά επιχειρήματα της δήθεν ύπαρξης χρυσόβουλων διεκδικούσε την ιδιοκτησία τους- στην ΣΕΚΑ του Βαρδινογιάννη. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, 15.000 περίπου στρέμματα που ανήκουν στους κατοίκους και τα νησάκια της Βουρβουρού. Μετά την πτώση της χούντας η παραχώρηση ανακαλείται από το Δημόσιο χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει ακυρωθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας της έκτασης αυτής στον Βαρδινογιάννη ο οποίος συνεχίζει να την καταχωρεί στα περιουσιακά του στοιχεία! Το Δημόσιο άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση αυτή τα τελευταία χρόνια με πολλές δικαστικές διαμάχες να έχουν μεσολαβήσει και οι οποίες, όμως, αφορούσαν το τυπικό σκέλος της υπόθεσης και όχι την ουσία. Η μεγάλη μάχη για τους κατοίκους της περιοχής θα δοθεί στις 17 Σεπτεμβρίου μέρα όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει το δικαστήριο σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης αυτής. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον γνωστό έλληνα κροίσο, διεκδικητής της τεράστιας αυτής έκτασης είναι και η Μονή Σίμωνος Πέτρα η οποία ισχυρίζεται ότι της ανήκουν 30.000 στρέμματα....Αξιοσημείωτο είναι ότι η τεράστια αυτή έκταση δημόσιας γης που δεν μπορεί φυσικά να κοστολογηθεί δόθηκε επί χούντας στην ΣΕΚΑ για 1.000 δραχμές ανα στρέμμα!!
Στο σφυρί δεκάδες παραλίες στην Σιθωνία
Η Σιθωνία όμως δεν ταλαιπωρείται μόνο από την υπόθεσή αυτή αλλά και από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει βγάλει στο σφυρί εκτάσεις στο Κριαρίτσι (14,5 στρέμματα) στον Νέο Μαρμαρά - Παράδεισος (14 στρέμματα), στο Μονοδένδρι (291 στρέμματα), στο Καλαμίτσι (15 στρέμματα) στο Πόρτο Κουφό (22,5 στρέμματα) στον Αγ. Ιωάννη (253 στρέμματα που περιλαμβάνουν 2.000 παραλιακού μετώπου) και την περιοχή Μπάρα στην Βουρβουρού (60 στρέμματα).
Η παραλία Αγ. Ιωάννη έχει ήδη πωληθεί σε γνωστό επιχειρηματία της περιοχής (συγκεκριμένα για 9,6 εκατ. ευρώ στην κατασκευαστική εταιρεία των αδελφών Μεντεκίδη) ενώ στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται η πώληση της Μπάρα που αποτελεί την μόνη κοινόχρηστη διέξοδο της Βουρβουρού προς την Θάλασσα. Οι κάτοικοι και οι φορείς σημειώνουν ότι η περιοχή αυτή παραχωρήθηκε στο παρελθόν στην κοινότητα του Αγ. Νικολάου και αποξηράνθηκε με έξοδά των κατοίκων (1979). Από τότε υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθεί ένα κάμπινγκ. Το γεγονός ότι η περιοχή δεν αξιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο σε συνδυασμό με την αδιαφορία των τότε δημοτικών αρχών οδήγησαν στη μη κατοχύρωση της ιδιοκτησίας από τον Δήμο και κύριος της παραμένει σήμερα το Δημόσιο το οποίο θα την ξεπουλήσει σε κάποιον "επενδυτή".
Η κοινότητα αντιδρά τονίζοντας ότι "θα είναι εγκληματική η πώληση της Μπάρας για ολόκληρη την περιοχή της Βουρβουρού γιατί εκατοντάδες στρέμματα με χιλιάδες κόσμο δεν θα έχουν πρόσβαση στην θάλασσα και στα διάσπαρτα νησάκια του κόλπου. Επιπλέον οι κάτοικοι υπενθυμίζουν ότι η Μπάρα συνιστά την μοναδική έκταση που μπορούν να δημιουργηθούν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις ήπιας ανάπτυξης προς όφελος της περιοχής και όχι του κέρδους ενός και μόνο επιχειρηματία.
Ό,τι δεν ανήκει στην Ελληνικός Χρυσός
ξεπουλιέται μέσω ΤΑΙΠΕΔ
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Ιερισσό. Την Ιερισσό και τα γύρω χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής δεν τα έχει βάλει στο μάτι μόνο η Ελληνικός Χρυσός αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ . Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, όπως φαίνεται, ό,τι δεν καταστραφεί από τις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού να πουληθεί στην λογική "bussiness as usual". Σε ελάχιστη απόσταση από την Ιερισσό δύο πανέμορφες παραλίες 231 στρέμματα και 134 αντίστοιχα ( η μία είναι τα γνωστά Πευκάκια) θα πωληθεί για να γίνει.....spa resort, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ
Στην Ιερισσό πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση όπου η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη από κοινού με την τοπική βουλευτή Κ. Ιγγλέζη έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αξιοποιεί περιοχές όπως διαδίδει η κυβέρνηση αλλά ξεπουλάει. Αυτός είναι και ο μοναδικός του ρόλος. Δεν ενδιαφέρεται αν εντός των προς πώληση εκτάσεων βρίσκονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα. Όλα αυτά τα παίρνει "προίκα" ο ιδιώτης. Από την στιγμή της ηλεκτρονικής πώλησης μέσω πλειστηριασμού και εντός δέκα ημερών τα χρήματα που κατατίθενται από τον ιδιώτη πρέπει να τοποθετηθούν στον ειδικό λογαριασμό ο οποίος έχει δημιουργηθεί για την αποπλήρωση του χρέους της χώρας (425 δις) προς τους δανειστές. Να σημειωθεί ότι η κοστολόγηση των προς πώληση εκτάσεων στην Ελλάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε από την τιμή των 50 δις, τώρα έχει φτάσει στα 20 δις και μάλλον θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά με την σκόπιμη υποτίμηση της αξίας των δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων . Δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης- ανεκτίμητης αξίας- ξεπουλιούνται στην κυριολεξία για ψίχουλα προκειμένου να καλυφθεί ένα ελάχιστο ποσοστό του χρέους της χώρας.
Επιπλέον ρυθμίσεις που προβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και νόμοι που πέρασαν τα τελευταία μνημονιακά χρόνια (π.χ. άρθρο 3 του Νόμου 4072) ορίζουν ότι στις πωληθείσες εκτάσεις ισχύουν όροι ιδιωτικής πολεοδόμησης και χωροταξίας, ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους "επενδυτές" να χτίσουν δύο φορές παραπάνω απ΄ότι θα ίσχυε με όρους δημόσιας χωροταξίας και δόμησης. Ανεξαρτήτως τι προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο της κάθε περιοχής ο τρόπος που δομούνται οι παραλίες και οι δασικές εκτάσεις γίνεται σε συνεννόηση με αυτούς που το αγόρασαν οι οποίοι δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν το 50% σε κοινόχρηστη γη όπως ίσχυε παλαιότερα. Τέλος μέσω των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργούνται πολίτες δύο κατηγοριών. Και αυτό γιατί πέρα από το γεγονός ότι ο επενδυτής αγοράζει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή των μη παραλιακών ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες αλλά και γιατί απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας σχετικά με την προσβολή του ιδιοκτησιακού του καθεστώς νομικά. Δηλαδή στην περίπτωση που στην πωληθείσα έκταση βρίσκονται αμφισβητούμενες από ιδιώτες εκτάσεις, αυτοί δεν μπορούν να σταματήσουν την πώληση με ασφαλιστικά μέτρα. Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει την δυνατότητα στον επενδυτή να χτίσει και όταν κάποια στιγμή μετά από χρόνια ολοκληρωθεί η δίκη και εκδοθεί η απόφαση τότε το κράτος υποχρεούται να αποζημιώσει τον ιδιώτη και όχι ο "επενδυτής" που έχει καταπατήσει την έκτασή του.
Ν. Βαλαβάνη: Πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να αγωνισθούν για τον τόπο τους
“Στην μικρή περιοδεία που κάναμε σήμερα στη Χαλκιδική, είδαμε με τα μάτια μας αυτό που δεν μπορεί να δει κανείς στα ΦΕΚ πώλησης δημόσιων εκτάσεων μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Είδαμε στην πραγματικότητα το έγκλημα που συντελείται από αυτή την πολιτική: τεράστιες εκτάσεις γης και παραλιών πωλούνται σε ιδιώτες ή κερδοσκοπικά funds σε πραγματικά εξευτελιστικό αντίτιμο, προκαλώντας μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές και στερώντας από τους πολίτες περιοχές “ανάσες” για καλύτερη ζωή" δήλωσε μεταξύ άλλων η Ν. Βαλαβάνη συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση με την "μικρή και μεγάλη Σαχάρα" συνιστά προάγγελο του τι θα συμβεί στα 168 παραλιακά οικόπεδα έκτασης 770.000 στρεμμάτων που πέρασαν μέχρι στιγμής στο ΤΑΙΠΕΔ. "Το νομοσχέδιο που κυοφορείται για τον αιγιαλό θα φροντίσει στα 50 μέτρα της παραλίας να γίνονται νομικά "σημεία και τέρατα" που επιτρέπεται να γίνουν στα παραθαλάσσια οικόπεδα" πρόσθεσε.
"Αξίζει τον κόπο να βοηθήσουμε τους κατοίκους των οποίων οι περιοχές ιδιωτικοποιούνται να καταλάβουν πως το προσωπικό τους συμφέρον συνδέεται με το δημόσιο και να παλέψουν να μην κλείσει το παραλιακό μέτωπο πρώτα απ`όλα απέναντι στους ίδιους, να μην γίνουν οι παραλίες γκέτο πλουσίων και κυρίως να μην επέλθει περιβαλλοντική καταστροφή που κάποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Αριστεράς δεν μπορέσει να αποκαταστήσει" συμπλήρωσε η Ν. Βαλαβάνη.
Κ. Ιγγλέζη: Ολόκληρη η Χαλκιδική πωλείται σε τιμές προσφοράς
"Στην Χαλκιδική έχει μπει μια ταμπέλα που γράφει πωλείται. Στην ουσία ξεπουλιούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα παραλίες από την Καλλικράτεια, την Κασσάνδρα, το Παλιούρι, όλη η Σιθωνία μέχρι και την Ιερισσό. Το μόνο που έχει μείνει έξω από την λίστα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η έκταση που έχει πουληθεί χρόνια πριν στην Ελληνικός Χρυσός για να καταστραφεί από τις εξορύξεις...." κατέληξε η βουλευτής Χαλκιδικής καλώντας τους πολίτες να σταματήσουν το πολλαπλό έγκλημα που συντελείται σε μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα.
Σταυρούλα Πουλημένη
- δείτε στο: http://left.gr/news/odoiporiko-sti-halkidiki-taiped-xepoylaei-oi-ependytes-kanoyn-parti#sthash.4Zh3WU8C.G51pb3vn.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου