~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!..

ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

“Η ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ, Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;”

Άρθρο του Ηλία Παπαδόπουλου, 
οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε.
του «Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο»
και του «Κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς» 
που δημοσιεύτηκε στο 9ο φύλλο της εφημερίδας "Έξοδος 133"


Τα τελευταία χρόνια οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων συμπολιτών μας από το Δημόσιο και τις Τράπεζες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2016 έχουμε την έκδοση περίπου 10.000 κατασχετηρίων καθημερινά για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ οι Τράπεζες υπολογίζεται ότι θα επιχειρήσουν να εκποιήσουν πάνω από 5.000 ακίνητα μέσα στο 2016.
Η μνημονιακή φορολεηλασία των μικρομεσαίων και κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ανεργίας και την αυξανόμενη ακρίβεια των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, καθιστούν τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών αντιμέτωπη με το φάσμα της υπερχρέωσης.
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η αλλαγή της νομοθεσίας από τη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την οποία επιδεινώνεται ραγδαία η θέση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και του συνόλου των δανειοληπτών έναντι των πιστωτών. Το κουτσούρεμα του νόμου Κατσέλη, η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, δημιούργησαν ένα νέο ασφυκτικό πλαίσιο που καθιστά τους δανειολήπτες έρμαια στις ορέξεις των πιστωτών. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, χάνεται η αυτόματη προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπαίνει επιτακτικά πλέον ο όρος του συνεργάσιμου και πλήρως υποτακτικού στις τράπεζες δανειολήπτη, καταργούνται οι
δικονομικές δυνατότητες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ανοίγει ο δρόμος για διαδικασίες πλειστηριασμών εξπρές.

Η αλλαγή της νομοθεσίας προς όφελος των πιστωτών ήρθε να κουμπώσει με το ξεπούλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έγινε με τη σκανδαλώδη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη δημιουργία νέας δευτερογενούς αγοράς δανείων η οποία άνοιξε το δρόμο για τη μεταβίβαση των κόκκινων και των ενήμερων δανείων όλων των ειδών (στεγαστικά, επιχειρηματικά, αγροτικά, καταναλωτικά) στα κερδοσκοπικά funds. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέσυρε και την απαγόρευση πώλησης δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας αξίας έως και 140.000 στα funds, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τη γραμμή του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών τοκογλυφικών θεσμών. Επίσης, άνοιξε τον δρόμο για την πώληση στα funds και των δανείων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με απώτερο στόχο την είσοδο των funds στο μετοχικό κεφάλαιο των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας από την πίσω πόρτα.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο είχαν την σφραγίδα της νεομνημονιακής, πλήρως υποταγμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προσχώρησε αμετάκλητα μετά την υπογραφή-συνθηκολόγηση του τρίτου μνημονίου στο στρατόπεδο των πιστωτών και της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας. Μέσω των νόμων που πέρασαν το τελευταίο διάστημα από το «θέατρο σκιών» της Βουλής, ανοίχθηκαν διάπλατα δύο δρόμοι. Ο ένας αφορά στην εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με μοχλό το ιδιωτικό χρέος και ο δεύτερος στην εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με μοχλό το δημόσιο χρέος και το ενισχυμένο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ως μοναδικό στόχο το ξεπούλημα και της τελευταίας ρανίδας δημόσιου πλούτου.
Όσα προαναφέραμε αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι πάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας μας βρίσκεται κοντά και κάτω από τα όρια της φτώχειας, κοντά στο 1/3 του πληθυσμού είναι άνεργο και τα ιδιωτικά χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς Τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 220 δις εκ των οποίων κοντά στα μισά είναι κόκκινα. Την ίδια στιγμή, η μεταβίβαση των κόκκινων και ενήμερων δανείων στους γύπες των αγορών οδηγεί στο «μπάσιμο» τους στην αγορά ακινήτων καθώς και στον πρωτογενή, στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας μέσω των στεγαστικών, των αγροτικών, των επιχειρηματικών και των καταναλωτικών δανείων.
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο που μας ετοίμασαν όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές και προμνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ο ελληνικός λαός μόνο ένα χρέος πρέπει να αναγνωρίσει. Αυτό της αντίστασης, της ανυπακοής και του ανένδοτου αγώνα για τη διεκδίκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του. Όσον αφορά στη νέα φοροκαταιγίδα και στα κοράκια που παραμονεύουν για να υφαρπάξουν την περιουσία μας, καλούμαστε να απαντήσουμε οργανώνοντας ένα παλλαϊκό κίνημα στάσης πληρωμών και προάσπισης της λαϊκής περιουσίας.
Ήδη, στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, κάθε Τετάρτη 4-5μμ, οι πολίτες αγκαλιάζουν τα κατά τόπους κινήματα ματαίωσης των πλειστηριασμών. Η συμμετοχή μας στα κινήματα αυτά έχει ως πρωταρχικό στόχο την υπεράσπιση του θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη στέγη. Σε πολλά Ειρηνοδικεία πραγματοποιούμε δράσεις εδώ και δύο χρόνια, σε άλλα αρχίζουμε και τις οργανώνουμε τώρα. Στόχος μας πρέπει να είναι η μαζικοποίηση και εξάπλωση του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλα τα Ειρηνοδικεία της Ελλάδας. Το κίνημα αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αιχμή του λαϊκού κινήματος και μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την ανάπτυξη κινημάτων με ευρύτερα και συνολικότερα αιτήματα και πιο ριζοσπαστικό προσανατολισμό.
Καλούμε όλον τον ελληνικό λαό να στρατευτεί μαζί μας στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, να δυναμώσει τη φωνή μας και να αναχαιτίσουμε όλοι μαζί τη λαίλαπα της αρπαγής της περιουσίας μας από τους τοκογλύφους. Η στέγη αποτελεί το τελευταίο μας καταφύγιο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας την αποστερήσουν. Όπλο μας η αλληλεγγύη! Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου